Elektronikus napló

Beiratkozás 2024/2025

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 52 vendég böngészi
Címlap
Határtalanul jó kirándulás Szlovákiába PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 14. kedd, 10:44

Június hónap elején a Szentesi Koszta József Általános Iskola 7. osztályos tanulói Szlovákia déli részét látogatták meg. A három nap alatt az évfolyam tanulói Szlovákia természeti és kulturális értékeivel ismerkedhettek meg és a nemzeti összetartozás ünnepéhez kapcsolódva találkoztak a helyi magyar közösség tagjaival is.


Kiinduló motivációnk  A három lakat legendája volt. E szerint Magyarország hármas lakat alatt állt, csak akkor válhatott igazi európai nagyhatalommá, ha mindhármat felnyitják. A lakatok rézből, ezüstből, aranyból készültek. Az elsőhöz a rézkulcsot Besztercebánya, a másodikhoz az ezüst kulcsot Selmecbánya, míg az arany kulcsot Körmöcbánya adta.


A legenda és a történelmi tények nyomában először Selmecbányára utazott a csoport, ahol megtekintettük a Régészeti és Bányászati Múzeumot és a Szent Katalin templomot. Délután Körmöcbányán a több mint 500 éve működő pénzverdét, majd a várat látogattuk meg. A városhoz tartozik egy legenda, miszerint egy macska miatt égett le három ház kivételével a város.  Az egyik éjszaka a kötelező arany beszolgáltatás miatt éppen a templom tornyáról szedték le az aranyat, amikor egy hirtelen felbukkanó macska kiverte a fáklyát a világító ember kezéből.  A templom kigyulladt, majd a tűz fokozatosan átterjedt az egész városra. Végül Besztercebánya gyönyörű főterét csodáltuk meg.


A második napon elutaztunk a Dobsinai-jégbarlangba, ami számunkra felejthetetlen élmény volt. Falról lelógó hatalmas jégcsapokat és szemet gyönyörködtető jégképződményeket láthattunk. Utunkat Igló majd Lőcse megismerésével folytattuk. A szállásra érve táncház keretében gömöri táncokat tanultunk, ahol mindenki nagyon jól szórakozott.


A harmadik nap Bátkán egy magyar iskolát látogattunk meg. Iskoláink kölcsönös bemutatása után rövid kulturális műsorral szórakoztattuk egymást, majd átadtuk az ajándékba vitt könyveket. Az ottani diákok körbevezettek bennünket az iskolájukon. Tanárnőjük elérzékenyült „Trianon „említésekor. Ekkor szembesültünk azzal, milyen sokat jelent az ottaniaknak a magyarságuk- mondta egyik diáktársam. Az iskola meglátogatása után a Szádelő- szurdokban túráztunk, ami festői szépségével mindenkit lenyűgözött. Ezután Kassára vezetett az utunk, ahol megnéztük a gyönyörű Dómot, megkoszorúztuk ll. Rákóczi Ferenc sírját, majd meglátogattuk a számtalan száműzetésből származó eredeti tárgyat őrző Rodostó-házat.
Ezek után számtalan életre szóló emlékkel tértünk haza a Felvidékről.


Társai nevében: Tóth Rozália 7. oszt. tanuló
 

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul!

Határtalanul! 2022

Határtalanul! 2023 7.a-b

Határtalanul! 2023 7.c



Csengetési rend

1.óra 7:45 - 8:30
2.óra 8:45 - 9:30
3.óra 9:40 - 10:25
4.óra 10:35 - 11:20
5.óra 11:30 - 12:15
6.óra 12:20 - 13:05

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetig!

Fogadóóra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2024. ??. ??.

??:?? lesz.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign: redei.hu, Joomla template