Elektronikus napló

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi
Címlap
Robotszumó országos verseny PDF Nyomtatás E-mail
2017. január 18. szerda, 14:44
Ebben a tanévben először vettünk részt a Szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola által nyolcadik alkalommal meghirdetett Első Magyar LEGO Robotszumó versenyen.

 

Ezen a versenyen minden robotnak 100 %-ban eredeti LEGO alkatrészekből kellett állnia. A mi robotunkat az NXT alapkészletből állítottuk össze. A távolságérzékelők, színérzékelők, nyomásérzékelőket, motorok és egyéb alkatrészek megfelelő robotszumóvá való összeszerelése már a verseny részét képezték. Az egy óra alatt elkészített robotnak bele kellett illeszkednie egy 1×1 láb méretű négyzetes keretbe. Magassági határ nem volt, viszont a robot tömege nem lehet több 2 fontnál. Ezt a fordulót sikeresen teljesítettük. Közben az NXT-G programozási nyelven írt szumó szoftvert is teszteltük a fényviszonyoknak megfelelően az adott környezetben. Pontosan kellett dolgoznunk, mert a küzdelmek megkezdése után már nem lehetett a robotot átépíteni illetve új szoftvert írni rá.


A mérések után megkezdődtek a küzdelmek. A robotok az indításkor egymástól 30 cm-re helyezkedtek el, egyenlő távolságra a küzdőtér központjától. Egy-egy roham kezdetén a játékvezető beszámolt: „három, kettő, egy, GO!” és akkor a  két robotnak ellentétes irányba kellett, hogy elinduljon. Ezután a robotok aktívan kezdtek el kutatni az ellenfél után. Az győzött, aki a másikat a tatamiról le tudta lökni. Egy küzdelem három rohamból állt.


A versenyen az ország húsz csapata indult. A mi csapatunk, igaz nem jutott be a legjobb nyolc közé, de a csoportkörökben két küzdelmeket sikeresen megnyertünk. A csapat tagjai voltak: Cserhalmi Ádám, Huszka Ákos robotépítők, Török Máté programozó. A sok tapasztalattal, élménnyel lettünk gazdagabb. Nagyon örültük annak, amikor egy-egy rohamot sikerrel vett a mi kis robotunk a nagy tapasztalattal rendelkező ellenfelekkel szemben.


A robotversenyek egyik mottója: „Nem az a fontos, hogy győz vagy veszít egy csapat, hanem az, hogy mennyit tanult.”
Köszönjük szépen az  „NI Mentor Program a következő generáció mérnökeiért” című projekt eszközökkel és a szülők anyagi támogatását.

 

Lucza László

 


 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul!

Határtalanul! 2022

Határtalanul! 2023 7.a-b

Határtalanul! 2023 7.c



Csengetési rend

1.óra 7:45 - 8:30
2.óra 8:45 - 9:30
3.óra 9:40 - 10:25
4.óra 10:35 - 11:20
5.óra 11:30 - 12:15
6.óra 12:20 - 13:05

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetig!

Fogadóóra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2024. ??. ??.

??:?? lesz.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign: redei.hu, Joomla template