Elektronikus napló

Beiratkozás 2024/2025

E-learning

KRESZ

Étkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Kulturális nap PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 24. péntek, 08:24
Az idei tanévben is megrendeztük a már hagyományos kulturális napunkat. Az 5.c osztályosok kerékpárral időutazásra indultak a csongrádi Öregvár utcába, ahol élő skanzenben ápolják a régi hagyományokat: a gyerekek játszva ismerkedhettek elődeink szokásaival.

 

Hét Kézművesházból (Fazekas ház, Mézeskalács ház, Fafaragó ház, Kosárfonó műhely, Textiles ház, Borház és kovácsműhely, valamint Halászház) négyet felkerestek. Ki lehetett próbálni a különböző kézműves munkákat. A 3 hétfős csoport  1-1 kísérőtanárral (osztályfőnök: Vidovics Zoltán, kísérők: Majoros Éva, Virág Olga) járta be a helyszíneket. A gyerekek kíváncsian figyeltek és szorgalmasan dolgoztak.


A Kosarasházban a szalmafonás rejtelmeibe nyerhettek bepillantást. A Fazekasházban az ország egyetlen gölöncsérje, Szalma Valéria meséi repítettek vissza a kőkorszak idejébe, miközben mestersége apró fogásaival ismertette meg a tanulókat.


A csörögesütés és csigakészítés szentélyében, a Mézeskalácsos házban már az illatok is csábítóak voltak, hát még az ízek!A szövőműhelyben színes fonatot készítettünk, amit szinte abba sem akartunk hagyni. Biztos, hogy fogunk még dolgozni az ajándékba kapott sablonnal otthon is.


A gyerekek így fogalmaztak: köszönjük az élményt! - a csongrádi Művelődési Központ munkatársainak, akik lelkes, odaadó munkájukkal felejthetetlen napot varázsoltak számukra az Öregvár utcában.


A 6. osztályosok két kulturális helyszínen tettek látogatást. Először a felújított Fridrich fényírdát tekintették meg. A gyerekek korábban már jártak itt, de nagy élményt jelentett számukra a régi fényképezőképek lencséin keresztül nézni egymást, miközben régi korok ruháit ölthették magukra és azokban pózoltak. A tanulók nagy figyelemmel hallgatták, amint egyik társuk a díszletek között talált 1905-ös kiadású újságból olvasott fel híreket, hirdetéseket. Jó érzés volt látni, hogy nem csak a modern technológia vívmányai lehetnek szórakoztatóak a kamaszoknak. Másik állomásunk a Koszta József Múzeumban volt, ahol iskolánk névadójáról, munkásságáról tudhattak meg érdekes információkat a gyerekek. A helytörténeti kiállítást is megtekintettük. A délelőtti program zárásaként az Omega kiállítás „Játszóterén” zenéltek egy kicsit a gyerkőcök. A múzeum elhagyása előtt a földszinten látható rajzok, festmények között megnéztük a 6.a osztály egyik tagjának díjnyertes pályaművét is.


Tartalmas és szórakoztató órákat töltöttünk együtt. Köszönjük a múzeum munkatársainak a segítségét!


A 7. osztályos tanulók a Határtalanul programra készültek ezen a napon: előadásokat hallhattak Erdély irodalmáról, történelméről és földrajzáról.


A 8. osztályos tanulók pedig Budapestre kirándultak, ahol először a Szépművészeti Múzeum kiállításait tekintették meg, ezután pedig a Terror Házába látogattak.

 
IWIWTwitterFacebookMyspace bookmark

Adó 1%

Referenciák

 

 

 

 

Határtalanul!

Határtalanul!

Határtalanul! 2022

Határtalanul! 2023 7.a-b

Határtalanul! 2023 7.c



Csengetési rend

1.óra 7:45 - 8:30
2.óra 8:45 - 9:30
3.óra 9:40 - 10:25
4.óra 10:35 - 11:20
5.óra 11:30 - 12:15
6.óra 12:20 - 13:05

Nyári szünet


Már csak
van hátra a nyári szünetig!

Fogadóóra

Intézményünkben a következő fogadóóra

2024. ??. ??.

??:?? lesz.


Copyright © 2012 Szentesi Koszta József Általános Iskola.
Webdesign: redei.hu, Joomla template